HOME | OVER ONS | LASPRODUCTEN | EN-1090 | Certificeren | CONTACT |       
Nieuwsbrief DWK :

Snoeck Metaalconstructie haalt EN-1090 EXC3 dankzij Kemppi premium dealer DWK.In 1992 begonnen de broers Piet en Paul Snoeck met hun eigen bedrijf, bestaande uit een metaalconstructieafdeling en een bouwbedrijf.

De heer Paul Snoeck: “Ons bedrijf is producent van industriële loodsen en componenten. We beschikken over een tiental lassers, die ingezet worden voor zowel eigen projecten als externe projecten in binnen- en buitenland. Een tweetal jaar geleden vernamen wij dat de nieuwe EN-1090 norm verplicht zou worden voor onze sector. We gingen onmiddellijk op zoek naar de nodige informatie om EXC2 tijdig te kunnen implementeren in ons bedrijf, maar we kwamen al snel van een koude kermis thuis.
Maarten Snoeck, Piet Snoeck , Paul Snoeck


Het bleek immers geen probleem om te achterhalen wat de norm precies om het lijf had, maar op de vraag hoe wij de norm praktisch konden invullen in ons bedrijf, kon niemand ons een helder en eenduidig antwoord geven. Het was wel duidelijk dat onze meestergast Maarten Snoeck over de nodige kwalificaties moest beschikken om te voldoen aan de norm. We lieten hem daarom een opleiding tot lascoördinator RWCb volgen bij het Belgisch Instituut voor Lastechniek.Snoeck Gebr. heeft de technische know-how om complexe industriële constructies te produceren en zelf te installeren
Ondertussen deden we een beroep op verschillende consultants, maar op lastechnisch gebied werd hier geen vooruitgang geboekt, zodat de vrees ontstond dat we de deadline van 1 juli 2014 niet meer ging halen. Gelukkig kwamen wij via mond-op-mondreclame in april in contact met de heer Peter Debaenst van DWK Solutions. Tijdens een gesprek werd al snel duidelijk dat zij wel de nodige kennis in huis hadden om de praktische implementatie van de norm tot een goed einde te brengen. We besloten dan ook om het volledig project in handen te geven van DWK Solutions, wat achteraf gezien een goede beslissing gebleken is.”


De heer Peter Debaenst:

“In april ben ik begonnen met het implementeren van de EN-1090 bij Snoeck metaalconstructie. Al snel werd duidelijk dat de uitvoeringsklasse EXC2 niet volstond om het volledige productieproces af te dekken. Rolbrugliggers zijn immers een dynamisch belaste constructie en deze onderdelen dienen in EXC3 geproduceerd te worden. De enige oplossing bestond erin om het systeem volledig conform EN-1090 EXC3 te implementeren. Dit verdient enige uitleg. De EN-1090 norm is een moeilijk te doorgronden norm doordat deze vrij omvangrijk en gedetailleerd is, die zowel de volledige denkwijze van het productieproces als de ondersteunende administratieve diensten omvat. Om de finesses van de norm onder de knie te krijgen, ben ikzelf begin 2014 voor bijkomende opleidingen naar Duitsland getrokken. Waarom Duitsland? Heel eenvoudig: de EN-1090 is gebaseerd op de Duitse DIN 18800-norm, die al decennia lang toegepast wordt bij onze oosterburen. Hierdoor beschikken de Duitsers over een unieke jarenlange praktische ervaring, waar ik dankbaar gebruik van kon maken bij het implementeren van het kwaliteitswaarborgingssysteem.

Peter Debaenst


Na (slechts) vier weken intensieve arbeid was het systeem volledig geïmplementeerd en operationeel in de firma Snoeck. Dat wij zo snel te werk konden gaan was mede te danken aan onze gekwalificeerde DWK medewerkers, die onder meer instonden voor de kalibratie van de lasmachines en de opleiding visueel onderzoek voor de lassers. Voor WPS’en EXC2 werd er gebruik gemaakt van het standaard Kemppi MIG/MAG WPS pakket en voor de WPS’en EXC3 werden er WPQR’s gelast door het bedrijf zelf. Eens het systeem in werking was, bleken de interne controles – tot onze eigen opluchting – uitstekend en dienden er slechts enkele details bijgestuurd worden.

Midden juni 2014 kwam dan het verlossende nieuws dat Snoeck metaalconstructie met vlag en wimpel geslaagd was voor de audit voor het behalen van het EN-1090 EXC3 certificaat. Voor de audit werd er beroep gedaan op de Antwerpse vestiging van TÜV Rheinland, wiens objectieve en terechte aanbevelingen leidde tot een goed geïmplementeerd kwaliteitssysteem en de vereiste certificatie”. Taak volbracht!”


Wie is DWK? Debaenst Welding Kortrijk werd in 2009 opgericht door lasingenieur Peter Debaenst. Het snelgroeiende bedrijf was oorspronkelijk opgezet als gespecialiseerde leverancier van lasproducten, met een prominente plaats voor de kwalitatief hoogstaande Kemppi producten. De voorbije jaren is het aanbod van Kemppi echter steeds meer gediversifieerd, van loutere productie naar dienstverlening, met onder meer de universele WPS en software pakketten. Om deze evolutie te volgen werd Debaenst Welding Kortrijk in 2014 opgedeeld in drie divisies, allen onder de noemer “DWK”.

Het vlaggenschip van DWK is nog steeds DWK Welding, de vertrouwde leverancier van Kemppi lasapparatuur en toebehoren. In het kielzog zag recent DWK Solutions het levenslicht, als professionele partner inzake EN-1090. DWK Solutions is de exclusieve uitgever van de Nederlandstalige versie van het originele Duitse kwaliteitsborgingssysteem, dat al enkele honderden keren met succes geïmplementeerd werd in tal van Duitse bedrijven. De Nederlandstalige versie wordt bovendien gebruikt door verschillende consultants en opleidingscentra zoals Syntra-BIL(Belgisch Instituut voor Lastechniek)-Infosteel. DWK Solutions biedt, zoals de naam laat vermoeden, als consultant ook de nodige oplossingen voor tal van problemen waar bedrijven mee geconfronteerd worden, gaande van de technische ondersteuning bij het lassen tot de implementatie van het volledige EN-1090 systeem. De vloot wordt vervolledigd door DWK Cert, de certificeringsafdeling van DWK, die onder licentie van TÜV Rheinland gemachtigd is om testen m.b.t. lasser- en lasmethodekwalificaties af te nemen.

Meer info : www.dwk-solutions.be